Skansen

Som medlem i Gesällskapet har du möjlighet att arbeta i den lilla bokbindaverkstaden på Skansen i hantverkskvarteren. Oftast sitter man tillsammans med en kollega under en lördag eller söndag några gånger om året. För närvarande är det åtta ledamöter samt en annan bokbindare som jobbar aktivt i Skansens bokbinderi.

Är du intresserad tveka inte att höra av dig. Vi vill gärna bli fler som kan sprida vårt hantverk på Skansen!

Verkstaden

Skansens bokbindarverkstad är inrymd i huset från Bondegatan 50. Inventarierna kommer till största delen från Henrik Wilhelm Palmérs verkstad, belägen på Österlånggatan 23 i Stockholm. Palmér, som var född 1828, gick 1844-49 i lära hos Petter Holmström och blev mästare 1854. Hans verksamhet upphörde 1892, då han överlät inventarierna i sin verkstad till Nordiska museet.

Verkstaden, som inte tillhörde de större, har en ålderdomlig prägel men visar hur en sådan verkstad kunde se ut under förra delen av 1800-talet.

Verkstaden gör ett något gyttrigt intryck, men detta är naturligt, eftersom arbetet med ett band, från falsslagning av arken till förgyllning av pärmar och rygg, innefattar många arbetsmonent med användande av ett sort antal olika redskap, verktyg och material.

Det stora arbetsbordet, som för ljusets skull har sin placering vid fönstret, dominerar verkstadsrummet. Bordet tjänade också nattetid som sovplats åt en eller två lärpojkar. Vid bordet finns ett par ganska höga pallar. Till höger innanför dörren står den höga, helt i trä gjorda pressen. Vid väggen omedelbart innanför dörren står ett gråmålat skåp, i vilket förvaras en stor uppsättning av mässingsstämplar med olika mönster, samt typer för tryckning av boktitlarna på bandets rygg. På väggen t.v. om arbetsbordet sitter en verktygshållare med ett flertal stämpeltrissor (rulletter), som användes till att dekorera bandet med bladguldsornamentik.

Runt om i rummet, på väggar och och golv, finns i övrigt de redskap och verktyg som användes under arbetets gång, t.e.x häftlådor, hyvlar, marmorerade papper, skinn m.m.

Huset

Huset där bokbinderiet finns är en tvåvånig träbyggnad från Bondegatan 50 på Söder i Stockholm. Huset har på Skansen kommit att härbärgera en rad olika verksamheter. I bottenvåningen är bokbinderi och en kryddbod med bodkammare inhysta. I övervåningen finns en arbetsbostad, en gravörverkstad och ett sadelmakeri.

Byggnaden är uppförd i timmer med rödfärgad locklistpanel. Fönstren i nedervåningen är försedda med luckor. Det flacka sadeltaket är täckt med näver och torv så som det ursprungligen varit. Huset är byggt i vinkel. Genom en inkörsport kommer man från gatan in på en kullerstenslagd gård, som på norra sidan begränsas av Boktryckeriet och förövrigt omgärdas av rödfärgade plank.

Huset revs 1929 och skänktes till Skansen av fabrikör K M Johansson. Skansens stadskvarter var då ännu på planeringsstadiet, men 1935 kunde man börja uppföra byggnaden på dess nuvarande olats delvis med hjälp av pengar, som ställdes till förfogande av Kooperativa Förbundet.

Huset torde ursprungligen vara byggt i början av 1700-talet. Vid 17000-talets mitt ägdes fastigheten av en klädesfaktor Rampe, som köpt den av överskäraren Grubbs änka Cecilia Holm. Bland de senare ägorna har funnits bland annat en klädesfabrikör, en kardfabrikör, en tullvaktmästare och en järnbärare. 1850 köptes fastigheten av två viktualiehandlare, Johan Öberg och Johan Borglund, som sedan ägde den några år. De hade dock sina bodar på annat håll och någon butik tycks inta ha funnits i huset innan det flyttades till Skansen.